Projekt „Wakacyjna przygoda z programowaniem Scratch i drukiem 3D”

projekt dla dzieci 8-13 lat – w półkoloniach rodzic płaci za dziecko – koszt uczestnictwa 180 zł (wpłata uczestnika)

Adresaci naszego projektu – to 12 uczniów szkół podstawowych (w wieku 8-13 lat z miasta Białystok).

Nasz projekt ma charakter otwarty i jest adresowany do młodych pasjonatów informatyki oraz fascynatów technologii druku 3D – młodych osób, które z własnej inicjatywy (oraz inicjatywy rodziców) chcą wziąć udział w tygodniowych półkoloniach połączonych z kursem/nauką programowania lub druku 3D, w terminie od 27 do 31 lipca.

W ramach półkolonii zapewniamy dla dzieci :

• 8 godzinną opiekę w godzinach 8.00 – 16.00 od poniedziałku do piątku
  • pełną opiekę wychowawców i animatorów
  • warsztaty językowe, artystyczne, plastyczne i informatyczne
  • wyjście na miasto
  • dwudaniowy obiad, napoje oraz słodkie przekąski
  • ubezpieczenie NNW
  • certyfikat
  • każde dziecko otrzyma na zakończenie półkolonii słodką niespodziankę
  • półkolonie będą wpisane do Kuratorium Oświaty

Programowanie Scratch (warsztaty 10h) – to edukacyjny język obiektowy, stworzony jako środek do nauczania dzieci podstaw programowania, które odbywa się w sposób wizualny, za pomocą klocków, które łączy się ze sobą w określonym porządku. Program umożliwia łatwe tworzenie interaktywnych historyjek, animacji, gier i muzyki, z możliwością publikowania w sieci.

Drukarka 3D (warsztaty 10h) – celem szkolenia jest zapoznanie uczestników: dzieci i młodzież z budową, obsługą i możliwościami wydruku na drukarkach 3D, podstaw modelowania, odpowiednie przygotowywanie plików z przeznaczeniem do druku 3D, omówienie oprogramowania używanego do tworzenia plików obsługiwanych przez drukarkę, omówienie parametrów druku, praca własna z dostępnymi drukarkami z zapewnionym wsparciem prowadzące.

Plan Półkolonii – półkolonie trwają od poniedziałku do piątku od 8.00 do 16.00 (do uzgodnienia z rodzicem, opiekunem)

Osoby zainteresowane półkoloniami (rodzice uczniów lub szkoła/nauczyciel) powinni (osobiście bądź listownie) dostarczyć następujące dokumenty do Biura Projektu:

Biuro Projektu:

Stowarzyszenie EUROPA

ul. Malmeda 1

15-440 Białystok

Kontakt:

Tel: 85 74 89 102

E-mail: projekty@stowarzyszenieeuropa.pl

Relacja z przebiegu półkolonii letnich w Białymstoku

Stowarzyszenie Europa z przyjemnością informuję, iż zakończyliśmy Półkolonie letnie w Białymstoku w ramach projektu „Wakacyjna przygoda z programowaniem Scratch i drukiem 3D” organizowanych w terminie: 27.07.2015 – 31.07.2015

Stowarzyszenie Europa zaoferowało dzieciom i młodzieży najefektywniejszą metodę nauki informatycznych programów oraz fascynującą naukę technologii druku 3D – proponując tygodniowe półkolonie. Wszystkie działania prowadzone przez Stowarzyszenie EUROPA na rzecz zainteresowanych dzieci mogły być realizowane dzięki wsparciu finansowym miasta Białystok.

Poniżej prezentujemy Państwu fotorelację z przebiegu półkolonii, oprócz nauki był czas na zabawę, wycieczki, kino, gry przygodowe, zabawy gimnastyczne itp.

20150728_13402920150729_131641IMG_2027IMG_2008IMG_2170IMG_2164IMG_2035 IMG_2015  IMG_2074 IMG_2043 IMG_2053 IMG_2100IMG_201020150729_13032920150729_13172620150729_13184620150729_13242720150729_132438