Projekt „e-Senior”

Stowarzyszenie EUROPA zaprasza osoby starsze do wzięcia udziału w projekcie który pozwoli im na naukę obsługi komputera i korzystania z internetu!

Projekt e-Senior – dedykowany jest dla osób starszych (kobiety 60+, mężczyźni 65+) z miasta Białystok. Jest to kurs obsługi komputera oraz Internetu dla osób w wieku poprodukcyjnym. Krok po kroku nauczymy każdą starszą osobę (kobiety 60+, mężczyźni 65+) z miasta Białystok, która dobrowolnie zgłosi swój udział w szkoleniu. Dzięki temu kursant będzie mógł swobodnie korzystać z komputera i wykorzystywać możliwości wirtualnej sieci. Zajęcia będą prowadzone w 2 grupach, w profesjonalnych pracowniach komputerowych. Kurs zostanie specjalnie dopasowany do osób w wieku poprodukcyjnym. Uczestnicy nabędą umiejętność podstawowego posługiwania się komputerem w praktycznych zastosowaniach takich jak: sporządzanie dokumentów w edytorze tekstu, wysyłanie listów elektronicznych, przeglądanie stron internetowych. Szkolenie prowadzane będzie metodami warsztatowymi z dostępem do Internetu.

Osoby starsze, które nie dorastały w erze komputerów wcale nie muszą być wykluczone z postępu technologicznego, stąd nazwa projektu e-Senior. Każdy może nauczyć się obsługi komputera oraz Internetu. Dzieci oraz wnuki najczęściej nie mają czasu, ani cierpliwości, aby uczyć osoby starsze obsługi sprzętu komputerowego. Nasz kurs komputerowy prowadzony w grupach, nauczy każdego krok po kroku jak poruszać się po wirtualnym świecie. Umiejętność obsługi komputera oraz Internetu to otwarcie okna na świat. Poprzez Internet można robić zakupy, kontaktować się z rodziną, wnukami, znajomymi na całym świecie i to praktycznie za darmo. Internet to także szerokie źródło wiedzy oraz najnowszych informacji. Jest to również skuteczny sposób na uniknięcie poczucia samotności i odizolowania od społeczeństwa.

Uczestnik projektu e-Senior w celu wzięcia udziału w szkoleniu powinien dokonać wpłaty w wysokości 15 zł.

Beneficjentami projektu będzie 16 osób, które dobrowolnie zgłoszą swój udział w szkoleniu.

Głównie będą to:

• Kobiety 60+, mężczyźni 65+, w tym emeryci, renciści i osoby niepracujące lub pracujące z miasta Białystok w wieku poprodukcyjnym

Formularze do pobrania:

1. Formularz zgłoszeniowy