Szczęśliwe dziecko

Jeśli twoje dziecko wpada w furię, gdy mu czegoś odmawiasz …

Jeśli twoje dziecko rano zajmuje się wsztskim innym, tylko nie ubraniem  śniadaniem …

Jeśli twoje dziecko wydaje się słyszeć twoich poleceń …

Wiedz, że nie jesteś jedynym rodzicem, który spotyka się z podobnymi zachowaniami. Jeśli szukasz pomysłów,  jak skutecznie radzić sobie w tych trudnych momentach, zapraszamy!

Warsztat „Pewny rodzic, szczęśliwe dziecko” przygotowany został z myślą o rodzicach dzieci w wieku od 3 do 8 lat. Przedstawia sprawdzone pomysły radzenia sobie  z trudnymi zachowaniami dzieci, powszechnymi w tym wieku – brakiem wykonywania poleceń, napadami złości, marudzeniem, zachowaniami agresywnymi, takimi jak bicie, kopanie, obraźliwe słowa. Pokazuje również sposoby uczenia dziecka nowych umiejętności, np. samodzielnego ubierania czy cierpliwego czekania na swoją kolej.

Warsztat bazuje na założeniu, że więź z dzieckiem, tworzona i pielęgnowana od pierwszych miesięcy, jest podstawą efektywnego wychowania. W trakcie warsztatu rodzic uczy się, w jaki sposób poprzez swoją uwagę i zaangażowanie pracować nad jej wzmocnieniem i w naturalny sposób nadać zachowaniom dziecka oczekiwany kierunek.

W czasie treningu rodzice dowiedzą się:
  • Jak  się bawić,
  • Jak chwalić i nagradzać,
  • Jak wydawać polecenia,
  • Jak stawiać granice,
  • Jak radzić sobie z własnymi emocjami,
  • Jak ignorować i stosować time-out
tak, aby wychowanie stało się niezwykłą przygodą!

Rodzice, którzy wzięli udział w warsztatach:

„Bardzo praktyczna wiedza, która pomaga w kontaktach z dziećmi.”

„Zwięźle, ciekawie. Ogromny plus za ćwiczenia, które pomogły utrwalić omawiane sytuacje.”

„Dużo przykładów. Praktyczne rozwiązania problemów.”

„Bardzo podobały mi się filmiki, najbardziej do mnie trafiały.”

„Zwrócenie uwagi na potrzeby wszystkich, pochylenie się nad potrzebami uczestników.”

„Podobało mi się tempo, możliwość analizowania zgłaszanych przykładów.”

„Przyjazna atmosfera, przejrzysta struktura.”

Terminy spotkań:

• 24-25 września 2011 r. Białystok
  • Koszt warsztatów: 250 zł
  • Planowana liczba uczestników zajęć: 8-12 osób

Trener:

Joanna Salbert, mgr psychologii, certyfikowany psychoterapeuta Polskiego Towarzystwa Terapii Poznawczej i Behawioralnej (certyfikat nr 182) należącego do European Association for Cognitive and Behavioural Therapies (EABCT), posiadająca również Certyfikat Psychoterapeuty Poznawczo-Behawioralnego przyznany przez Oxford Cognitive Therapy Centre & Centrum Terapii Poznawczo-Behawioralnej. Pracuje w nurcie poznawczo-behawioralnym. W swojej pracy wykorzystuje również elementy terapii zabawą, motywującej oraz terapii schematu. Zawodowo związana jest z Zakładem Psychiatrii w Instytucie „Pomnik – Centrum Zdrowia Dziecka”, Poradnią Zdrowia Psychicznego przy ul. Gruzioskiej w Warszawie oraz „Fundacją Pomocy Dzieciom Niepełnosprawnym HIPOTERAPIA”.